TURER


Oppdatert 20. august 2014
Tur til Eidsvoll og båt-tur med Skibladner 25. juli 2014

Årets tur med Eidsberg Historielag hadde som alltid tidligere et mål om å oppsøke steder i vårt vakre land som er knyttet opp mot vår historie. Hva var vel mer naturlig i 2014 enn å legge turen til Eidsvollbygningen kombinert med påfølgende båttur med Skibladner på Mjøsa. En tur som ble fulltegnet allerede tidlig i vinter. Også en tur som ga full uttelling både innholdsmessig og værmessig. 52 deltagere møtte opp i Mysen sentrum avreisedagen 25. juli og fylte bussen opp til siste plass. 
 

Underveis mot Eidsvoll tok reiselederen oss med på et historisk tilbakeblikk til hendelsene fra Kieleravtalen 14. januar 1814 - mellom Norge-Danmark på den ene tapende siden og England, Russland og Sverige som seierherrer i Napoleonskrigen - fram til 17. mai samme år. Traktaten førte til at Danmark ble trunget til å avstå Norge til Sverige. Greit med med litt bakgrunnskunnskap før vi møtte guidene som skulle fortelle oss om de 121 edsvorne Eidsvollmennenes og Grunnlovens tilblivelse og i tillegg selve Eidsvollsbygningens egen historie.
« Den norske Grunnloven av 17.mai 1814 har dannet selve fundamentet for utviklingen av folkestyret i Norge. Den har vist seg å være mer levedyktig enn andre konstitusjoner som ble utformet i datidens Europa. Som Europas eldste og verdens nest eldste konstitusjon blant de moderne revolusjonsforfatninger, er Grunnloven i dag et samlende symbol for frihet, selvstendighet og demokrati. I 2014 feirer vi Grunnlovens 200 – års jubileum. Like mye som en feiring av fortiden bør jubileet være en investering i framtiden.»
Slik lød teksten i historielagets turinvitasjon.
Vel framme ved Eidsvollbygningen ble vi i restauranten servert kaffe og en enkel formiddagslunsj med tilsnitt av 1814. Deretter hadde reiselederen fått inndelt oss i 3 grupper før guidingen inn i den nyrestaurerte Eidsvollbygningen. Mens den tredje og siste gruppen var inne gikk plutselig uventet brannalarmen. Dette var i de dager terrortrusselen hang over Norge og offentlige bygninger kunne være utsatt. Gruppen ble beordret ut i en fart og verken vi eller guiden visste hva som hadde utløst alarmen. Det viste seg imidlertid at det var falsk alarm da brannvesenet kom til og hadde foretatt sin rutinesjekk. Årsaken var - fikk vi vite etter hvert- var en voldsom varm dag med overbelastning på alarmsystemet.


Vi fikk god tid til å spasere rundt i den vakre parken før vi satte oss bussen med kurs for Skibladners brygge på Minnesund. Heten denne ettermiddagen var godt merkbar for de fleste og det var en sann lise da Skibladner la fra kai på sin 3 timer lange tur opp mot Hamar.

Under turen på Mjøsa fikk vi servert det velkjente måltidet laks og jordbær. Bord med uklanderlige hvite duker og servietter, friske blomster og dyktige servitører. Det ble likevel et svett måltid da varmen var sterkt følbar.

Vår dyktige og hyggelige sjåfør møtte oss ved ilandstigningen i Hamar. Under reisen tilbake til Mysen ga reiselederen oss et innblikk i krigshandlingen mellom Norge og Sverige fra 26. juli 1814 fram til Mossekonvensjonen 14.august 1814.


Etter en stopp på veikroa Nebbenes for litt forfriskninger fortsatt vi turen tilbake til Mysen. Alt i alt en meget vellykket tur.Unni Gangnæs

-------------------------------------------------------------------------
Oppdatert 2013


MED EIDSBERG HISTORIELAG PÅ TUR TIL FLÅM I AURLAND
( 2013)

Mandag 8.august dro medlemmer og gode venner av Eidsberg Historielag på busstur til Flåm i Aurland kommune. Verdensarvbygda med sine majestetiske fjell-og fjordlandskap.


Sognefjorden

Turen gjennom Hallingdal opplevdes i finvær fra morgenen av. Med innlagt stopp på Slevigen Gjestegård fikk vi strukket på bena og rettet ryggen mens vi nøt synet av vannspeilet på solfylte Krøderen.
Ved Bjertnes gamle prestegård hørte vi litt om gårdens lange historie og om tusenårs-treet «Den Gamle Mester» som i verseform er udødeliggjort av presten og eventyrfortelleren Jørgen Moe. Likeså om eventyrmuseet Villa Fridheim med sitt 30 meter høye tårn. I 1892 bygget av trelasthandleren Svend Haug som sommerresidens for familien.
En villa som i 1980 ble reddet av lokale ildsjeler fra sanering og så restaurert. Framstår i dag i sin fordums prakt som museum.
På Gol var det dekket til lunsj for oss på Pers Hotell. Der ble vi servert en velsmakende gryterett.
Ute igjen gledet vi oss ved varmen fra sola på et mandagsstille hotelltun.

Videre mot Strandevann og Geiteryggen møtte vi gråværet, men turen ned mot Aurlandsvangen ble likevel en sanseopplevelse de 16-17 tunnelene gjennom fjellheimen til tross.
Vel nede i dalen ble vi omdirigert om Aurland sentrum. Årsaken var ulykken i Gudvangatunnelen og all trafikk gjennom Flenjatunnelen var derfor sperret og forbeholdt ambulanser og redningsbiler. På smale veier langs fjorden kjørte vår sjåfør Øystein oss fram til Fretheim Hotell i Flåm som skulle være vårt bosted i 3 døgn. Per Sivle- samlingen befinner seg her i dag. Den folkekjære lyrikeren (1857-1904) ble født i Flåm. Hans datter overrakte i 1953 farens eiendeler i form av bøker og fotografier til Aurland kommune.

Fra hotellet hadde vi fri utsikt mot fjorden og fikk med oss de daglige ankomster av enorme cruisebåter som la seg til
ankers i fjorden. Båten på bildet hadde 3000 passasjerer og 1000 ansatte om bord.


Utenlandsk turistbåt i Flåm

Tirsdagen gjestet vi bedriften som produserer den kjente og kjære Aurlandsskoen. En produksjon som startet opp på midten av 1930-tallet. Den eneste skofabrikken i landet som både produserer og byr på utstilling av gammel håndverkstradisjon. Vi fikk innsyn i skoproduksjonen slik den foregår i dag. Flere av oss gikk derfra med innkjøpte Aurlandssko med den berømmelige ti-øringen festet til overlæret.

Et besøk i Vangen kirke fra 1202 var selvsagt for et historielag. Guiden vår satt fast på Gudvangensiden slik at vår egen reise-og historielagsleder måtte trå til som historieforeller.
Sagnet forteller at kong Sverre og birkebeinerne på vei fra Voss til Aurland år 1177 kom ut i et forrykende uvær i fjellet. Kongen overlevde, men mange av mennene hans omkom. Som takk for at han berget livet lot kong Sverre kirken bygge.

Ægir ølbryggeri i Flåm er en attraksjon i seg selv. Et av landets minste ølbryggerier som helt fra starten av i 2007 har blitt en sucessbedrift. Bygningsmessig inspirert av norrøn og lokal tradisjon, men også av samtidsarkitektur. Her fikk vi en times orientering om bedriften og tilbudt smaksprøver av de ulike øltypene de produserer. Det er verd å merke seg at bryggeriet har mottatt flere priser og blitt kåret til årets
beste norske bryggeripub tre år på rad


Flom

En tur med Flåmsbanen starter fra to meter over havet i Flåm og ender opp på Myrdal, 864 meter over havet. Ingen andre steder i landet kan man ta tog gjennom et landskap som dette. Frodige kulturmarker, vill natur, fjellgårder som klamrer seg fast i bratte skråninger, elver,fosser og trange gjel.


Kjosfossen

Ved Kjosfossen som kaster seg avsindig og mektig ut av Reinungavannet dukket den sagnomsuste og rødkledte huldra ut fra en fjellnabb i fossefallet mens lokkende sang lød i fossebruset. Noen rakk nok å feste scenariet til fotolinsa.

Siste dagen gikk med til båttur inn den 17 kilometer lange Nærøyfjorden. Vill, vakker og majestetisk viste den seg fram i strålende solskinn. Hele 25 fosser og elver stuper nedetter fjellsidene. Vi passerte plassene Styvi og Stegen, kjent fra TV-serien «Der hvor ingen skulle tru at nokon kunne bu». En og annen nise spratt
i den blågrønne stille vannflaten.Inn mot Gudvangen passerte vi den hvitgrå Jordalsnuten som inneholder bergarten anortositt. En helt spesiell bergart, den eneste i sitt slag på jordkloden. Den brukes bl.a i aluminiumsproduksjonen og anvendes i steinullindustrien.

Etter å ha inntatt lunsj på Gudvangen Fjordtell slappet vi av ute i det fine været.
Siden Gudvangatunnelen var stengt kunne ikke bussen vår hente oss i Gudvangen og vi returnerte etterhvert til Flåm med båt.
Dermed gikk vi glipp av det planlagte besøket i Undredal. Stedet som produserer den spesielle ekte geitosten, laget på utelukkende geitemelk. Franske Pascal Baudonnel lager den beste osten i landet fra sitt Undredal Stølsysteri.
En ost med sjel som fikk årets pris for ost på matfestivalen i Stavanger i år.
Hjemreisen torsdag 8.august gikk over det stupbratte og svingete Aurlandsfjellet. Det kilte nok kraftig i mageregionen da bussen klatret oppover mot utsiktspunktet Stegastein. Utsiktsrampen står 30 meter rett ut i lufta og 650 meter over Aurlandsvangen. Derfra så vi bygda og Nærøyfjorden i fugleperspektiv. Et fantastisk panorama. Her stilte vi opp til avfotografering så langt det gjorde å samle flest mulig.


En fin samling glade seniorer.

Turen gikk videre mot Lærdalsøyri hvor vi stoppet for å beundre den gamle vernede bygningsmassen langs Øyragata. Gamle velstelte bolighus omkranset av vakre hager og hvitmalte stakittgjerder. Ren nostalgi kanskje, men like fullt minner om en annen tidsepoke hvor livet fløt roligere enn i dag.

Fra Lærdalsøyri videre på den historiske veien om Husum til Borgund stavkirke. Derfra over Filefjell til lunsj på Tyinkrysset fjellstue. Videre i vekslende vær gjennom Valdres via Hønefoss til Ringerike gjestegård.

Eidsberg Historielag kan se tilbake på årets tur med like stor glede som tidligere års turer.

U.G