HØYDEPUNKTER


Unni Gangnæs gjenvalgt som formann i Eidsberg Hiatorielag.

Eidsberg Historielags Årsmøte ble avviklet på Folkenborg Museum torsdag før Palmesøndag. Behandlingen av Årsmøtesakene gikk greit unna og viste et særledes aktivt tilbakelagt år for Eidsberg Historielag. Unni gangnæs ble gjenvalgt som formann. Liv Molstad Johansen valgt som ny nestformann. Øvrige medlemmer ble gjenvalgt på August Kleven, Jorun Westerby, Halvor Kolshus, Linda Engen og Arvid Kolstad. Gjenvalg på vara-medlemmene Thormod Næringsrud, Berit Brevik og Leif Karlstad.

Liv Molstad Johansen ble valgt til ny nestformann og Unni Gangnæs gjenvalgt som formann.

<<Slektgranskergruppa>> får årlig mange forespørsler over telefon og e-post om assistanse fra folk som håper på å finne sine røtter i Eidsbergbygda. Hyggelig da å kunne gi god og adekvat hjelp. Siden det er blitt så vanlig å søke i kirkebøkene på internett forsøker nys slektsgranskere -etter litt innføring- å finne sine forfedre på egen hånd.

<<Kulturminnekomiteen>> og gruppa <<På gjengrodde stier>> arbeider med å registrere gamle kulturminner, som husmannsplasser, stuer, veier, bruer, sager, møller og annet som er viktig å få registrert slik at senere generasjoner kan få vite om hvor folk bodde og hvordan de levde i ganle dager. 165 plasser er registrert og dokumentert i heftet <<Øst i kroken>>. i 2011 ble det videre registrert 53 plasser og i 2012 ytterligere 74. Nå har gruppa anskaffet utstyr som setter dem i stand til å merke alle skiltene med logoen til Eidsberg Historielag. Så vet alle turgåere at det er Historielaget som står bak dette viktige arbeidet. Arbeidet ute i marken foregår vår, sommer og høst. Vinteren brukes til å skrive ned det man vet og legge bilder til det skriftlige stoffet. Så blir det lagt ut på nettet slik at alle interesserte kan sitte hjemme med dataen og se på kart og lese om plassene. 

<<Bygdebok-komiteen>> hadde også lagt fram sin Årsrapport. Nåværende forfatter av Gårdshistoriene i Eidsberg, Rønnaug Wergwland Krog arbeider nå med bind nr. 7 som omhandler Trømborg krets. Historielagets styre ser frem til utgivelsen av denne med stor og utålmodig forventning. 

Styrets egen årsberetning var omfattende og synliggjorde at aktivitetsnivået er høyt. Et av de store løftene i 2012 var <<Minnemarkeringen for sogneprest Jacob Nicolaj Wilse>> i Eidsberg kirke den 23.05. Bladet <<Haakon>> er blitt en stor sucess for Historielaget og selger godt. Redaksjonskomiteen arbeider allerede med blad nr. 6 for høsten 2013. Historielagets medlemmer bistår ved Folkenborg Museeums arrangementer og det registreres som positivt at museets besøkstall er økende. Lagets sommerturer er etterspurte. Turen i august til Telemarkskanalen og Dalen Hotell talte 51 deltakere og ble en opplevelsestur av de sjeldne. 

Dag Mysen holt foredraget under årets årsmøte.

Årsmøtet ble avsluttet med et foredrag av Dag Mysen med temaet <<Formannskapsloven av 1837 og utviklingen av lokaldemokratiet i Eidsberg frem til vår egen tid>>. På et gjenomarbeidet og utrolig interessant histotisk tilbakeblikk knyttet opp mot refleksjoner over dagens politiske utfordringer for kommunene.


Ref: Unni Gangnæs.
Foto: Arvid Kolstad.Med Eidsberg Historielag på Telemarkstur 2012.

EidsbergsHistorielags tur til Telemark i begynnelsen av august ble tidlig fulltegnet.
51 deltakere kunne glede seg til tre spektakulære, opplevelsesrike dager som startet grytidlig onsdag morgen den 8. august. Første mål var Telemarkskanalen med sine 8 sluser  og kanalbåten, M/S Henrik Ibsen. En kanal som ble hugget inn i fjellet for over 100 år siden. Planene for kanalen ble utarbeidet av kanaldirektør Engebret Soot og hans medarbeidere. Et kjent navn for oss Indre Østfoldinger.
Etter en værmessig ustabil sommer kom sommeren i august. Været var absolutt på vår side. Vi gikk ombord i kanalbåten ved Ulefoss sluse, den 3. i rekken. I tur og orden passerte vi Eidsfoss, Vrangfoss, Lunde, Kjeldal og Hogga sluser. Det ble fortalt oss at det skulle lages en TV-dokumantar om <<Telemarkskanalen minutt for minutt>>. Siden vi så noen proffe kamerafolk som fulgte båten, er vi nå spent på om denne turen var innledningen til dette programmet.

M/S Henrik Ibsen har lagt til ved Dalen brygge.

Etter en velsmakende , særledes veltillaget luns med påfølgende kaffe og kakar, rigget vi oss til langs båtrekka og på baugen og fulgte turen mot endestasjonen Dalen Hotell, hvor vi skulle overnatte første natten. Hotellet svarte så absolutt til forventningene og vel så det. Kunstneren Anne Grimdalens vakre skulptur, <<Piken med fisken>>, onsket oss velkommen ved inngangen. Hitelldirektøren, som forøvrig var svensk, holdt før middagen en orientering for oss om hotellets rike og turbulente historie, husets interiør og eksteriør – også om historien om en tidligere eier, den fargerike predikanten Åge Samuelsen. Hans bilde henger i glass og ramme i salongen. I ledige stunder kunne vi spasere på grusganger i den 27 mål utrolige flotte og velstelte hagen ned til sjøen Bandak.
Neste dag skulle vi etter planen tatt den 5 km. lange slyngveien opp mot tettstedet Eidsborg. En vei med 7 krappe, bratte slynger, men vår sjåfør anbefalte at vi tok en liten omvei. Vi fikk likevel en orientering i bussen om kirkestedet Eidsborg i Tokke kommune og om stavkirken der fra 1200 tallet. En kirke som er viet til de reisendes skytshelgen, Sankt Nikolaus av Bari. I nyere tid kjent som Santa Claus. Festdagen for Santa Claus er den 6. desember. Eidsborg er ellers mest kjent for sine brynesteinsbrudd. Eidsborgbryner har vert utvunnet siden vikingetiden til midten på 1900-tallet. Bruksområdene var mange, som foreksempel brynestein for ljå, med i gammel tid også som materiale for kastevåpen i krig. Vi kjørte over Øyfjell i Vinje kommune og ned Myllargutvegen mot Åmotsdal i Seljord kommune. Dagens første stopp skulle være garden <<Uppigard-Natadal>> ved Nutheim i Flatdal. Nutheim var som et kulturelt Gosen for mange av våre kjente bildende kunstnere som Erik Werenskjold, Henrik Sørensen, Kai Fjell og Harald Kile. Nutheim gjestgiveri er forøvrig et kunstnersenter den dag i dag.

Dag Anderaa forteller om gårdens historie til et lydhørt publikum.

På garden <<Uppigard-Natadal>> ble vi tatt imot og ønsket velkommen av husbonden sjøl, Dag Anderaa. Han er til daglig adjunkt ved Seljord Folkehøgskule og amenuensis i reiselivsfag ved Høgskolen i Telemark. Han viste seg å være en fortellerbegavelse av de sjeldne, <<løgn>> og sannhet vevet i hverandre til en eventyrlig historie - mikstur vi sent vil glemme. At garden i tilegg ligger i eventyrlige omgivelder med eldgamle pietetsfullt istandsatte bygninger fortalte oss hva gammel norsk bygde-og byggekultur har å by på. Garden skal være ryddet rundt år 1000, men først kjent omkring år 1423. Da var den en storgard etter datidens målestokk for velstand. På 1700 tallet hadde garden 11 husmannsplasser under seg. I dag er jordveien liten, men desto mer fremstår den som en evevtyrgård og Dag Anderaa selv som Espen Askeladd. Er ikke alt sant, så er det godt jugd som han sa. Fonteneanlegget <<Fontana di Nati>> kalte på unison latter der det sprang ut fra en kunstig anlagt fontene i fjellveggen etter mønster av <<Fontana di Trevi>> i Roma. Dette besøket ble nok dagens absolutte høydepunkt. Vi fikk se en film fra gardens og traktens historie fulgt av husbondens glitrende, humørfylte kommentarer. Her spiste vi også lunsj, bestående av rømmegrøt og spekemat. Øl og dram for dem som ville, men det gikk nok mest i saft, så det ut som. Dagens neste mål gikk via Sauland til Tuddal Høgfjellshotell hvor vi hadde bestilt kaffe og eplekake. Hotellet sies å være landets eldste høyfjellshotell og ligger naturskjønt til på solsiden av Gaustad-toppen. Kaffen og kakene smakte nydelig. Turleder hadde også bestilt en orientering om hotellets historie frem til i dag. Denne ble gitt oss av en ung svensk dame som kunne sine ting. I det hele tatt var det påfallende hvor mange svenske reiselivsfolk vi ble møtt med på denne turen. Alle sammen like hyggelige og innstilt på å gi oss god service. Dagens etappe og endelige reisemål var Gaustablikk Høyfjellshotell hvor vi tok inn en solrik torsdag ettermiddag. Etter en utrolig flott dag gjennom et fjell-og bygdelandskap med fortalt historie rundt hver stein, var det godt å hvile seg før aftenens måltid, en buffet som nesten tok pusten fra oss i sin rikelighet.

Turdeltakerne samlet før avreise fra Gaustadblikk Høyfjellshotell. Gaustadtoppen i bakgrunnen.

Hjemreisedagen fredag, opprant med nydelig vær og færden gikk nå mot Rjukan og Vemork med Norsk Industriarbeidermuseum. Gamle Vemork ble bygd i 1911, men Norsk Hydro begynte sin kraft-og industribygging på stedet i 1907. Industridesigneren Sam Eyde skapte bysamfunnet Rjukan da han regulerte fossen og etablerte nitrogenindustri på stedet. Han har som takk fra byens borgere fått en bronsestatue av seg reist på bytorget. 

På Vemork ble vi vist omkring av en guide som het Birgit Haug, ho hadde en sjelden behagelig fortellerstemme og trollbant tilhørerne fullstendig.

Ved Vemork fikk vi en guidet omvisning samt se en times lang film om tungtvannsanlegget på Vemork, og om krigs-og sabotasjeaksjonen fra annen verdenskrig. Kjent stoff kanskje, men en utrolig sterk opplevelse. Fra Vemork kjørte vi sydover langs Tinnsjøen mot Heddal stavkirke hvor vi fikk en interresant orientering om kirken av en kunskapsrik guide.Vi slappet av inne i det dunkle kirkerommet mens vi hørte på.

Interiør fra vakre Kongsberg kirke.

Turen gikk til bergstaden Kongsberg og Kongsberg kirke. Der hadde turleder bestilt en minikonsert av kirkens kantor på kanskje Nordens eldste og flotteste orgel fra 1765, laget av orgelbyggeren Gottfried Heinrich Gloger. Dessuten en grundig orientering om det enestående, særpregede kirkerommet. Kirken ble sagt å ha 2400 sitteplasser, men må av sikkerhetsmessige grunner i dag begrense seg til 1100. I taket hang tre fantastiske prakteksemplarer av noen prismekroner i krystall fra Nøstetangen glassverk. Kirken ble bygget i perioden 1740 - 1761 og arkitekten het Joachim Andreas von Stukenbrock. Lysekronene ble hengt opp i 1771. Den største lysekronen er tre meter høy! Kirken må oppleves, det vil føre for langt å beskrive den. Man glemmer den aldri. Etter denne siste planlagte etappen på Historielagets reise var vi igjen modne for noe å spise og drikke. Det tok vi oss tid til før ferden gikk videre i kveldstimene mot Mysen.


Ref: Unni Gangnæs.
Foto: Arvid Kolstad.

Eidsberg Historielag på tur til Gålå 2011.

Eidsbergs historielags tur til Gålå og Peer Gyntspelet skulle bli en minnerik opplevelse. Turen gikk fra Mysen en solrik morgen tirsdag den 9. august med buss. 45 deltakere, strålende morgenfriske med håp om noen opplevelses rike dager. Vår sjåføt Øystein som er fra Eidsberg skulle bringe oss til Gålå trygt og behagelig, og vi ble ikke skuffet.
Første stopp var ved Eidsvill Verk hvor vi på forhånd hadde bestilt omvisning i Eidsvollbygningen, opprennelig reist rundt 1770 av brukseier Carsten Anker for seg og sin hustru Hedvig og deres sykelige datter Annette. Et herskapelig hus på 2000 kvadratmeter boligflate som skulle huse tre personer og deres tjenerskap. Eidsvollbygningens historie i vår tid er snarere knyttet til Grunnloven av 1814 som ble forfattet og undertegnet i dette hus.

Eidsvollbygningen anno 2011.

En dyktig og engasjert omviser tok oss med tilbake i husets historie, arkitektur, fordums eiere og tiden rundt 1814 på en måte som fikk historiens personer til virkelig å leve for oss. Solen skinte og varmet. Vi fikk tid til å nyte de vakre omgivelser og en kopp kaffe i Wergelands hus innen vi fortsatte turen mot jettegrytene "Helvete" i Espedalen. Underveis fikk vi sanne denne sommerens lunefulle værskiftninger. Det skyet til og regnet høljet ned. Imidlertidig satt vi tørt og behagelig i bussen, gode og mette etter en velsmakende lunsj på Rudshøgda.

Noen av turdeltakerene som beviser at de har vert ved "Helvete".

Vel fremme ved "Helvete" var værgudene igjen på vår side. Litt medbragte forfriskninger ble fortært før vi begynte nedstigningen til Nord-Europas største jettegryter. Noe av det villeste du kan oppleve i Norsk natur. Her fikk vi se hvordan vann og naturkrefter gjennom tusener av år har arbeidet og formet selve grunnfjellet der. Stedets eier ga oss en innføring om omgivelsene, jettegrytene og opprinnelsen til navnet "Helvete". Alt krydret med lun humor og ikledd Espedalens dialekt. Målet for dagen var Dalseter Høyfjellshotell som viste seg å ligge i naturskjønne omgivelser øverst i fjellbygda Espedalen. Flott utsikt utover dalen og inn i Jotunheimen. Vi ble tatt vel imot av stedets personlige eiere i 3. generasjon. Det var godt å komme fram, få hvilt seg og spist en velsmakende middag før vi stupte til sengs etter en opplevelsesrik dag med bra vær i tilegg. 
Neste dag, etter frokost, fikk vi en 4 timers bussrundtur med lokalguide i Peer Gynts rike. Guiden viste seg å være hotellets seniorsjef, Erik Gillebo. Han medvirket i høyeste grad til at omvisningen ble mer enn å opplave naturen rundt Skåbu, Kvikne, Sødorp og Vinstra. Han viste seg å være et oppkomme av lune historier som kalte på smil og latter. Vi stoppet blant annet ved Sødorp kapell hvor det er reist en minnestein over Per Gynt eller Peder Olsen Hage som var forbildet for Henrik Ibsens "Peer Gynt". Vi kjørte også forbi Håhå gård hvor den orginale Per bodde. Turen gikk videre over turens høyeste punkt Krøkla som ligger 1000 meter over havet. Her tok vi en stopp med medbragt kaffe og kjeks. Flott utsikt mot Jotunheimen og Rondane. Videre gikk turen i praktfulle omgivelser mot Kvamsfjellet.

Ellen Horn og Dennis Storhøy viste fremragende skuespillerkunster i "Peer Gynt".

Kvelden denne onsdagen var viet "Peer-Gynt-Spelet" ved Gålåvatnet. Vi hadde kledd oss godt da vi viste at det kunne bli kaldt. Det skyet til utover kvelden og noen regndråre dalte, men våte ble vi ikke. Spelet overgikk våre forventninger. Kort og godt en enestående opplevelse. Utrolige skuespillerprestasjoner. Turen tilbake til hotellet fikk vi med fullmånen til følge. Natten gikk over til frost.


Turdeltakerne som var med på turen til Gålå og "Peer-Gynt-Spelet".

Torsdag var hjemreisedag etter frokost. Vi tok turen innom Norsk Vegmuseum ved Hunderfossen. Her var det så mye å se og oppleve at vi hadde trengt mange timer, men et inntrykk av veiens historie, både med mennesker som lagde dem og reiste på dem fikk vi. Et virkelig enestående museum. Reisen gikk videre mot Rudshøgda for lunsj. Der satte vi av såpass med tid at den som ville kunne gå langs Prestvegen til Prøysenstua. Solen skinte og det var godt og varmt å spasere. Plassen fremstår i dag som en romantisk idyll. Deretter gikk turen tilbake til Mysen etter noen flotte dager med Eidsberg Historielag som vertskap. Det gledet vertskapet at deltagerne ser frem til en ny tur i 2012.

Ref: Unni Gangnæs.
Foto: Arvid kolstad.


                


Eidsberg Historielag på tur til Røros 2010.

Onsdag den 4. august startet 47 forventningsfulle turdeltakere på Eidsbergs historielags tur til Røros og det histotiske spelet <<Elden>>.

Etter omtrent to og en halv timed kjøring var første stopp ved Norsk skogbruksmuseum på Elverum og 

 Restaurant Forstmann for deilige rundstykker og kaffe.Vi måtte videre for vi hadde fått en hyggelig invitasjon til å stoppe hos Sigrid og Kjell Arnbjørn Mysen på gården Seljordet i nærheten av Koppang.
En stor og romslig hovedbygning hadde god plass til oss alle. Etter orientering og omvisning i huset som bugnet av antikk og kunst, ble vi servert kaffe og deilig kringle. Men det var langt igjen til Røros, såetter en drøy time  så etter en drøy time måtte vi si takk for et hyggelig opphold. 
Når vi nærmet oss Alvdal, kjørte sjåføren inn på rasteplassen Østlund, hvor vi fikk en overraskelse, hyggelig sådan. En anonym turdeltaker sponset oss med deilig drikke og kjeks som ble godt mottatt.
Så la vi på vei på siste etappe som var Røros hotell. Vel etablert på rommene og etter en deilig middag, tror jeg de fleste tok en rolig kveld.

Turdeltakerene på byvandring i Sleggveien på Røros.

Torsdagen startet med en lang og god frokost, før bussen kjørte oss til sentrum for guidet byvandring. har mye interresant og by på. Fra gammelt av hadde alle hovedhusene en bakgård, hvor en hadde både kuer og andre husdyr. Foret fikk de fra jordlapper de hadde fått tildelt utenfor byen. 
Vi fikk god tid til å vandre på egen hånd før vi returnerte til hotellet. Etter litt avslapping på hotellet, dro vi til Brorvollen gård som er barndomshjemmet til Mysenmannen Harald Kvithyll. Her serverte fru Inger og henned medhjelpere deilig vaffel og kaffe. Harald har et lite gårdsmuseum som vi fikk se.

   Formannen i Eidsberg historielag, Unni Gangnæs overrekker blomster til Inger Kvithyll, mens en smilend Harald ser på.

Første del av hovedhuset er bygd på 1600 tallet og ble påbygd ved behov. Etter dette hyggelige besøket måtte vi tilbake til hotellet for å spise middag, før vi igjen skulle til sentrum for å se og høre <<spelet>>.
Elden er en teatermusikal om Armfeldts hærtog til Trøndelag i 1718. Det spilles i Nordens kanskje mest spektakulære scene, nemmelig slagghaugene i kjernen av verdensarven.

Denne scenen fra spelet Elden, symboliserer at Røros brenner.

Innholdet i Elden er en fortelling om sommeridyll, kameratskap, ungdommelig mot og kjærlighet, men aller mest om krigens meningsløshet. Spelet startet først kl.21.30, men med gode og varme klær og sitteunderlag gikk det bra selv om det var litt kjølig. Først nærmere kl.24.00 kunne vi begi oss på hjemveien. Alle var overbegistret over den fantastiske forestillingen hvor de fleste skuespillerne var amatører.

Turdeltakerne foran Røros hotell ved avreise.

Fredag var det hjemreisedag, og etter en lang og god frokost startet vi turen mot Mysen. Vi måtte selvfølgelig ha et par raster. Den første kom på Koppangtunet hotell med kaffe og rundstykker. Neste rast var på Kløfta hvor vi inntok middag på By the Way. Gode og mette startet siste etappe, selv været hadde vert på vår side under turen.Vel fremme på Mysen var alle enige om at vi hadde hatt en fantastisk fin tur, takket vår dyktige sjåfør Øystein Johansen og ditto reiseleder Unni Gangnæs.

Ref: August Kleven. 
Foro: Arvid Kolstad.