EIDSBERG HISTORIELAG PÅ TUR TIL RØROS 2010
Onsdag den 4. august startet 47 forventningsfulle turdeltakere på Eidsbergs historielags tur til Røros og det histotiske spelet <<Elden>>.

Etter omtrent to og en halv times kjøring var første stopp ved Norsk skogbruksmuseum på Elverum og  Restaurant Forstmann for deilige rundstykker og kaffe.Vi måtte videre for vi hadde fått en hyggelig invitasjon til å stoppe hos Sigrid og Kjell Arnbjørn Mysen på gården Seljordet i nærheten av Koppang.
En stor og romslig hovedbygning hadde god plass til oss alle. Etter orientering og omvisning i huset som bugnet av antikk og kunst, ble vi servert kaffe og deilig kringle. Men det var langt igjen til Røros, såetter en drøy time  så etter en drøy time måtte vi si takk for et hyggelig opphold. 
Når vi nærmet oss Alvdal, kjørte sjåføren inn på rasteplassen Østlund, hvor vi fikk en overraskelse, hyggelig sådan. En anonym turdeltaker sponset oss med deilig drikke og kjeks som ble godt mottatt.
Så la vi på vei på siste etappe som var Røros hotell. Vel etablert på rommene og etter en deilig middag, tror jeg de fleste tok en rolig kveld.


Turdeltakerene på byvandring i Sleggveien på Røros.

Torsdagen startet med en lang og god frokost, før bussen kjørte oss til sentrum for guidet byvandring. har mye interresant og by på. Fra gammelt av hadde alle hovedhusene en bakgård, hvor en hadde både kuer og andre husdyr. Foret fikk de fra jordlapper de hadde fått tildelt utenfor byen. 
Vi fikk god tid til å vandre på egen hånd før vi returnerte til hotellet. Etter litt avslapping på hotellet, dro vi til Brorvollen gård som er barndomshjemmet til Mysenmannen Harald Kvithyll. Her serverte fru Inger og henned medhjelpere deilig vaffel og kaffe. Harald har et lite gårdsmuseum som vi fikk se.
  
 Formannen i Eidsberg historielag, Unni Gangnæs, overrekker blomster til Inger Kvithyll, mens en smilende Harald ser på.

Første del av hovedhuset er bygd på 1600 tallet og ble påbygd ved behov. Etter dette hyggelige besøket måtte vi tilbake til hotellet for å spise middag, før vi igjen skulle til sentrum for å se og høre <<spelet>>.
Elden er en teatermusikal om Armfeldts hærtog til Trøndelag i 1718. Det spilles i Nordens kanskje mest spektakulære scene, nemmelig slagghaugene i kjernen av verdensarven.Denne scenen fra spelet Elden, symboliserer at Røros brenner.

Innholdet i Elden er en fortelling om sommeridyll, kameratskap, ungdommelig mot og kjærlighet, men aller mest om krigens meningsløshet. Spelet startet først kl.21.30, men med gode og varme klær og sitteunderlag gikk det bra selv om det var litt kjølig. Først nærmere kl.24.00 kunne vi begi oss på hjemveien. Alle var overbegistret over den fantastiske forestillingen hvor de fleste skuespillerne var amatører.


Turdeltakerne foran Røros hotell ved avreise.

Fredag var det hjemreisedag, og etter en lang og god frokost startet vi turen mot Mysen. Vi måtte selvfølgelig ha et par raster. Den første kom på Koppangtunet hotell med kaffe og rundstykker. Neste rast var på Kløfta hvor vi inntok middag på By the Way. Gode og mette startet siste etappe, selv været hadde vert på vår side under turen.Vel fremme på Mysen var alle enige om at vi hadde hatt en fantastisk fin tur, takket vår dyktige sjåfør Øystein Johansen og ditto reiseleder Unni Gangnæs.

Ref: August Kleven. 
Foro: Arvid Kolstad.

 


 

Kontakt oss

Klikk her for å gå til kontaktskjemaet

 Neste møte

:

ALLE MØTER ER UTSATT INNTIL VIDERE!