Mandag 8.august dro medlemmer og gode venner av Eidsberg Historielag på busstur til Flåm i Aurland kommune. Verdensarvbygda med sine majestetiske fjell-og fjordlandskap.

 MED EIDSBERG HISTORIELAG PÅ TUR TIL FLÅM I AURLAND i 2013

Mandag 8.august dro medlemmer og gode venner av Eidsberg Historielag på busstur til Flåm i Aurland kommune. Verdensarvbygda med sine majestetiske fjell-og fjordlandskap.

 

 


Sognefjorden

Turen gjennom Hallingdal opplevdes i finvær fra morgenen av. Med innlagt stopp på Slevigen Gjestegård fikk vi strukket på bena og rettet ryggen mens vi nøt synet av vannspeilet på solfylte Krøderen.
Ved Bjertnes gamle prestegård hørte vi litt om gårdens lange historie og om tusenårs-treet «Den Gamle Mester» som i verseform er udødeliggjort av presten og eventyrfortelleren Jørgen Moe. Likeså om eventyrmuseet Villa Fridheim med sitt 30 meter høye tårn. I 1892 bygget av trelasthandleren Svend Haug som sommerresidens for familien.
En villa som i 1980 ble reddet av lokale ildsjeler fra sanering og så restaurert. Framstår i dag i sin fordums prakt som museum.
På Gol var det dekket til lunsj for oss på Pers Hotell. Der ble vi servert en velsmakende gryterett.
Ute igjen gledet vi oss ved varmen fra sola på et mandagsstille hotelltun.

Videre mot Strandevann og Geiteryggen møtte vi gråværet, men turen ned mot Aurlandsvangen ble likevel en sanseopplevelse de 16-17 tunnelene gjennom fjellheimen til tross.

Vel nede i dalen ble vi omdirigert om Aurland sentrum. Årsaken var ulykken i Gudvangatunnelen og all trafikk gjennom Flenjatunnelen var derfor sperret og forbeholdt ambulanser og redningsbiler. På smale veier langs fjorden kjørte vår sjåfør Øystein oss fram til Fretheim Hotell i Flåm som skulle være vårt bosted i 3 døgn. Per Sivle- samlingen befinner seg her i dag. Den folkekjære lyrikeren (1857-1904) ble født i Flåm. Hans datter overrakte i 1953 farens eiendeler i form av bøker og fotografier til Aurland kommune. 

Fra hotellet hadde vi fri utsikt mot fjorden og fikk med oss de daglige ankomster av enorme cruisebåter som la seg til ankers i fjorden. Båten på bildet hadde 3000 passasjerer og 1000 ansatte om bord.
Utenlandsk turistbåt i Flåm

Tirsdagen gjestet vi bedriften som produserer den kjente og kjære Aurlandsskoen. En produksjon som startet opp på midten av 1930-tallet. Den eneste skofabrikken i landet som både produserer og byr på utstilling av gammel håndverkstradisjon. Vi fikk innsyn i skoproduksjonen slik den foregår i dag. Flere av oss gikk derfra med innkjøpte Aurlandssko med den berømmelige ti-øringen festet til overlæret.


Et besøk i Vangen kirke fra 1202 var selvsagt for et historielag. Guiden vår satt fast på Gudvangensiden slik at vår egen reise-og historielagsleder måtte trå til som historieforeller.
Sagnet forteller at kong Sverre og birkebeinerne på vei fra Voss til Aurland år 1177 kom ut i et forrykende uvær i fjellet. Kongen overlevde, men mange av mennene hans omkom. Som takk for at han berget livet lot kong Sverre kirken bygge.

Ægir ølbryggeri i Flåm er en attraksjon i seg selv. Et av landets minste ølbryggerier som helt fra starten av i 2007 har blitt en sucessbedrift. Bygningsmessig inspirert av norrøn og lokal tradisjon, men også av samtidsarkitektur. Her fikk vi en times orientering om bedriften og tilbudt smaksprøver av de ulike øltypene de produserer. Det er verd å merke seg at bryggeriet har mottatt flere priser og blitt kåret til årets 
beste norske bryggeripub tre år på rad
Flom
En tur med Flåmsbanen starter fra to meter over havet i Flåm og ender opp på Myrdal, 864 meter over havet. Ingen andre steder i landet kan man ta tog gjennom et landskap som dette. Frodige kulturmarker, vill natur, fjellgårder som klamrer seg fast i bratte skråninger, elver,fosser og trange gjel. 
Kjosfossen

Ved Kjosfossen som kaster seg avsindig og mektig ut av Reinungavannet dukket den sagnomsuste og rødkledte huldra ut fra en fjellnabb i fossefallet mens lokkende sang lød i fossebruset. Noen rakk nok å feste scenariet til fotolinsa.

Siste dagen gikk med til båttur inn den 17 kilometer lange Nærøyfjorden. Vill, vakker og majestetisk viste den seg fram i strålende solskinn. Hele 25 fosser og elver stuper nedetter fjellsidene. Vi passerte plassene Styvi og Stegen, kjent fra TV-serien «Der hvor ingen skulle tru at nokon kunne bu». En og annen nise spratt
i den blågrønne stille vannflaten. Inn mot Gudvangen passerte vi den hvitgrå Jordalsnuten som inneholder bergarten anortositt. En helt spesiell bergart, den eneste i sitt slag på jordkloden. Den brukes bl.a i aluminiumsproduksjonen og anvendes i steinullindustrien.

Etter å ha inntatt lunsj på Gudvangen Fjordtell slappet vi av ute i det fine været.
Siden Gudvangatunnelen var stengt kunne ikke bussen vår hente oss i Gudvangen og vi returnerte etterhvert til Flåm med båt.
Dermed gikk vi glipp av det planlagte besøket i Undredal. Stedet som produserer den spesielle ekte geitosten, laget på utelukkende geitemelk. Franske Pascal Baudonnel lager den beste osten i landet fra sitt Undredal Stølsysteri.
En ost med sjel som fikk årets pris for ost på matfestivalen i Stavanger i år.
Hjemreisen torsdag 8.august gikk over det stupbratte og svingete Aurlandsfjellet. Det kilte nok kraftig i mageregionen da bussen klatret oppover mot utsiktspunktet Stegastein. Utsiktsrampen står 30 meter rett ut i lufta og 650 meter over Aurlandsvangen. Derfra så vi bygda og Nærøyfjorden i fugleperspektiv. Et fantastisk panorama. Her stilte vi opp til avfotografering så langt det gjorde å samle flest mulig.

En fin samling glade seniorer. 

Turen gikk videre mot Lærdalsøyri hvor vi stoppet for å beundre den gamle vernede bygningsmassen langs Øyragata. Gamle velstelte bolighus omkranset av vakre hager og hvitmalte stakittgjerder. Ren nostalgi kanskje, men like fullt minner om en annen tidsepoke hvor livet fløt roligere enn i dag.

Fra Lærdalsøyri videre på den historiske veien om Husum til Borgund stavkirke. Derfra over Filefjell til lunsj på Tyinkrysset fjellstue. Videre i vekslende vær gjennom Valdres via Hønefoss til Ringerike gjestegård.

Eidsberg Historielag kan se tilbake på årets tur med like stor glede som tidligere års turer.

U.GSend dette via e-postBlogg dette!Del på TwitterDel på FacebookDel på Pinterest

 


 

Kontakt oss

Klikk her for å gå til kontaktskjemaet

 Neste møte

:

ALLE MØTER ER UTSATT INNTIL VIDERE!