TUR TIL EIDSVOLL OG BÅTTUR MED SKIBLADNER 25. JULI 2014

Eidsberg historielag hadde som alltid tidligere et mål om å oppsøke steder i vårt vakre land som er knyttet opp mot vår historie. Hva var vel mer naturlig i 2014 enn å legge turen til Eidsvollbygningen kombinert med påfølgende båttur med Skibladner på Mjøsa. En tur som ble fulltegnet allerede tidlig i vinter. Også en tur som ga full uttelling både innholdsmessig og værmessig. 52 deltagere møtte opp i Mysen sentrum avreisedagen 25. juli og fylte bussen opp til siste plass.  

Underveis mot Eidsvoll tok reiselederen oss med på et historisk tilbakeblikk til hendelsene fra Kieleravtalen 14. januar 1814 - mellom Norge-Danmark på den ene tapende siden og England, Russland og Sverige som seierherrer i Napoleonskrigen - fram til 17. mai samme år. Traktaten førte til at Danmark ble trunget til å avstå Norge til Sverige. Greit med med litt bakgrunnskunnskap før vi møtte guidene som skulle fortelle oss om de 121 edsvorne Eidsvollmennenes og Grunnlovens tilblivelse og i tillegg selve Eidsvollsbygningens egen historie.


« Den norske Grunnloven av 17.mai 1814 har dannet selve fundamentet for utviklingen av folkestyret i Norge. Den har vist seg å være mer levedyktig enn andre konstitusjoner som ble utformet i datidens Europa. Som Europas eldste og verdens nest eldste konstitusjon blant de moderne revolusjonsforfatninger, er Grunnloven i dag et samlende symbol for frihet, selvstendighet og demokrati. I 2014 feirer vi Grunnlovens 200 – års jubileum. Like mye som en feiring av fortiden bør jubileet være en investering i framtiden.». Slik lød teksten i historielagets turinvitasjon.
Vel framme ved Eidsvollbygningen ble vi i restauranten servert kaffe og en enkel formiddagslunsj med tilsnitt av 1814. Deretter hadde reiselederen fått inndelt oss i 3 grupper før guidingen inn i den nyrestaurerte Eidsvollbygningen. Mens den tredje og siste gruppen var inne gikk plutselig uventet brannalarmen. Dette var i de dager terrortrusselen hang over Norge og offentlige bygninger kunne være utsatt. Gruppen ble beordret ut i en fart og verken vi eller guiden visste hva som hadde utløst alarmen. Det viste seg imidlertid at det var falsk alarm da brannvesenet kom til og hadde foretatt sin rutinesjekk. Årsaken var - fikk vi vite etter hvert- var en voldsom varm dag med overbelastning på alarmsystemet.

Vi fikk god tid til å spasere rundt i den vakre parken før vi satte oss bussen med kurs for Skibladners brygge på Minnesund. Heten denne ettermiddagen var godt merkbar for de fleste og det var en sann lise da Skibladner la fra kai på sin 3 timer lange tur opp mot Hamar.

Under turen på Mjøsa fikk vi servert det velkjente måltidet laks og jordbær. Bord med uklanderlige hvite duker og servietter, friske blomster og dyktige servitører. Det ble likevel et svett måltid da varmen var sterkt følbar.Under turen på Mjøsa fikk vi servert det velkjente måltidet laks og jordbær. Bord med uklanderlige hvite duker og servietter, friske blomster og dyktige servitører. Det ble likevel et svett måltid da varmen var sterkt følbar.


Vår dyktige og hyggelige sjåfør møtte oss ved ilandstigningen i Hamar. Under reisen tilbake til Mysen ga reiselederen oss et innblikk i krigshandlingen mellom Norge og Sverige fra 26. juli 1814 fram til Mossekonvensjonen 14.august 1814.Etter en stopp på veikroa Nebbenes for litt forfriskninger fortsatt vi turen tilbake til Mysen. Alt i alt en meget vellykket tur.

Unni Gangnæs( 2013) 


ME

 


 

Kontakt oss

Klikk her for å gå til kontaktskjemaet

 Neste møte

:

ALLE MØTER ER UTSATT INNTIL VIDERE!