MØBELBYEN MYSEN


stolt Eidsberghistorie


En oversikt over håndverks- og industribedrifter som satte Mysen på møbelkartet fra begynnelsen av 1900 – tallet.


Kildematerialet og bildene er samlet av Finn Pedersen

Teksten er formet av Dag MysenUtgitt av Eidsberg historielag   2018

191 sider


Pris kr. 350,-

Lanseringen av «Møbelbyen Mysen»

Søndag 23. september ble det store møterommet i Kirkebylåven på Folkenborg museum fylt til randen av vel 100 interesserte frammøtte. De ble bevertet med kaffe og deilige hjemmebakte kringler og praten gikk livlig rundt bordene.

Mysengutt og møbel-historiker Eldar Høidal var kommet fra Sykkylven for å møte familien på Mysen og holde foredrag for oss: «Møbelbyen Mysen i et nasjonalt perspektiv». Høidal begynte med forutsetningene for at nettopp Mysen fikk en slik enestående posisjon i møbelmarkedet allerede fra forrige århundreskifte: Det var rik tradisjon i bygdene våre for produksjon av møbler vinterstid, med mange spesialiserte møbelsnekkere som reiste rundt på gårdene og arbeidet. Jernbanen kom til Mysen i 1882 og den gryende småbyen fikk strøm allerede i 1899. Det førte til at flere driftige og gode håndverkere så mulighetene på Mysen, flyttet hit og bygde verksteder eller leide seg inn hos de som allerede var etablerte. Slik ble det et stadig større fagmiljø med spesialiserte tjenester som alle kunne benytte seg av, i dreiing, stopping, lakking, treskjæring og finéring.

Dette økte på, med flere store bedrifter som hjørnesteiner i en vrimmel av mindre snekkerbedrifter og et solid og innsatsfylt fagmiljø. Fra 1920-årene og til rundt 1975 var Mysen og bygdene omkring et nasjonalt senter for produksjon av kvalitetsmøbler til overkommelige priser.

Høidal trakk inn historien om Sykkylven og Vestlandsbygda som etter hvert overtok hegemoniet som ledende produksjonssted. De kom senere inn i markedet, kopierte erfaringene fra Mysen og la seg på framstilling av billig-møbler til folk flest. Slik ble det en liknende dynamikk som på Mysen, med mange bedrifter, stort fagmiljø, billig arbeidskraft og storsatsing på de nye teknologiene som kom fra 1960-årene og utover. I dag er de mange små-bedriftene borte. Bare fire store bedrifter er igjen med nesten 2000 ansatte til sammen, og med egne produktutviklere og møbel-designere.

Eldar Høidal ble behørig takket med blomster, likeledes Finn Pedersen som har samlet stoffet og bildene som Dag Mysen har formet tekst og bok av. Takk og blomster gikk også til Lisbeth Bjerkeng som har stått for lay-out og til Jul Aaage Krosby som har levert bildeforslag og gode råd underveis i prosessen.

Kvelden ble avsluttet med salg av den nye boka. Mange kjøpte både to og tre i slengen. Det var hyggelig å registrere interessen for arbeidet som er lagt ned.

Dag Mysen